Uusi vuosi

04.01.2017


Uusi vuosi tuo tullessaan aina suurelle osalle kansalaisia lupauksia uudesta, tulevasta ja ehkä paremmasta elämästä. Työpaikan vaihdos saattaa olla myös monella mielessä ja onhan meillä tällä hetkelläkin n. 200.000 (tilastokeskus 11/2016) työtöntä, jotka haaveilevat paremmasta huomisesta työpaikan myötä.


blog

Uskallamme väittää, että aika moni 20-40-vuotias työnhakija on joskus miettinyt hakeutuvansa kiinteistönvälittäjäksi. Syitä voi olla monia, mutta ainakin siksi, koska heitä haetaan lähes jatkuvasti. Tälläkin hetkellä pelkästään Pirkanmaalta löytyy alalle kuusi eri työpaikkailmoitusta (mol.fi-sivuilta). Koko Suomessa paikkoja on auki yli 60. Toinen syy miksi väitän tämän alan kiinnostavan monia on se, että useinkaan ilmoituksissa ei vaadita aiempaa kokemusta alalta. Eli monen alanvaihtajan on helppo tarttua haasteeseen. Ainakin näin minä näen asian. Ehkä myös ansaintapolitiikka tuo helposti mieleen äkkirikastumisen tai helpon rahan.


blog

Pirkanmaalla olevissa alan työpaikkailmoituksissa yhdessä vaadittiin LKV-tutkintoa, eli laillistetun kiinteistövälittäjän pätevyyttä. Vuonna 2013 päätetyssä laissa määrättiin, että vuoden 2016 alusta jokaisessa välitysalalla toimivan putiikin välitystyötä tekevästä henkilökunnasta vähintään puolella on oltava LKV-tutkinto suoritettuna. Aiemmin riitti, että liikkeestä vastaavalla oli kyseinen pätevyys. Tulee mieleen, että onko tämä voinut karsia alalle hakeutuvia? Sen toki voi suorittaa työn ohessa, eli alalle pääsyn este sen puuttuminen ei liene olevan. Tutkinnon suorittanut välittäjä saattaa myös olla kuluttajien ja median edessä luotettavampi. Ehkä me ostajat ja myyjät vaadimme tänä päivänä enemmän.


blog

Glikissä yrittäjänä toimiva Leo Aalto ei näe lakimuutoksen vaikuttaneen alalle hakeutuvien innokkuuteen. Avoimia hakemuksia Aallolle tippuu sähköpostiin useampia kuukausittain. Hakijoita yhdistää kuulemma usein ikä, nuorehko ikä.

Kuitenkin Tampereen talousalueella toimivissa välitysliikkeissä näyttäisi (puhtaasti mainosten perusteella) olevan monen ikäistä tekijää, mikä on hyvä. Jokaiselle ostajalle ja myyjälle löytyy varmasti omanlainen välittäjä. Ikä kun ei kerro kokemusta alalta, niin henkilökemiat nousevat arvoon arvaamattomaan.


blog

Välittäjän on siis luonnollisesti oltava sanavalmis ihmistuntija. Aallon mukaan entiset yrittäjät ja myyjinä työskennelleet ovat vahvoilla, mikä kuulostaa ihan järkeen käyvältä. Glikin toinen yrittäjä Mikko Lamu listaa välittäjän tärkeiksi ominaisuuksiksi mm. sen, että tämä omaa tietoa rakennustekniikasta, on palvelualtis, aktiivinen ja handlaa ratkaisukeskeisen tavan työskennellä. Eli puhutaan todella monialaisesta osaajasta.

Leo Aalto mainitsee vielä, että jos työhakemuksesta käy ilmi ymmärrys alaa kohtaan, se erottuu joukosta. Työn vaativuutta Glikin työhaastatteluissa ei kuulemma kaunistella, päin vastoin. Rohkaisun sanoja häneltä kuitenkin löytyy myös kaikille alaa nyt miettiville. Jos omaat hyvän "kestävyys kunnon" ja oppimishalua, sekä olet valmis sitoutumaan, niin työ on äärimmäisen palkitsevaa.

Tiesitkö muuten, että ainakin Turun ammattikorkeakoulussa voi opiskella kiinteistönvälitysalaa? Lisätietoja löytyy oppilaitoksen sivuilta.

Näillä puheilla uuteen viikkoon, vuoteen ja valmiuteen. Oi 2017, ole hyvä meille kaikille!