Opas: Muuttajan muistilista

06.03.2020


Muutto kodista toiseen tarkoittaa automaattisesti jostain luopumista, uuden opettelemista ja tulevan hyväksymistä. Muutto voi tuottaa erilaisia tunteita, myös sellaisia, joihin ei ole osannut valmistautua. Muutto on sekä fyysisesti että henkisesti elämän uudelleen järjestelyä. Me Glikillä halutaan auttaa asiakkaitamme jokaisessa asunnonvaihtoon liittyvässä vaiheessa, niin olemmekin laatineet muuttajalle muistilistan toimimaan turvana siinä tilanteessa, kun epäröinti mutta myös innostus valtaavat mielen.

Muuttaessa on todentotta monenlaista muistettavaa eikä oma pää välttämättä pysty tai jaksa pitämään kaikkea selkeässä järjestyksessä, saatikka muista viivata yli jo-tehtyjä asioita. Nappaa tästä muistilista talteen, niin on taas yksi asia vähemmän huolehdittavaa.

Muuttoilmoitus. Lakisääteisen muuttoilmoituksen voit laatia enintään kuukautta ennen muuttoa ja viimeistään viikon muuton jälkeen. Se on kuitenkin hyvä tehdä ajoissa, jotta oma postisikin löytää perille oikeaan osoitteeseen. Muuttoilmoituksen voi tehdä todella näppärästä postin sivuilla, josta tieto menee postin lisäksi myös maistraatille ja tätä kautta tieto siirtyy myös viranomaisille ja esimerkiksi pankeille ja vakuutusyhtiöille.

Irtisano vuokrasopimus. Mikäli olet muuttamassa vuokra-asunnosta, niin muista irtisanoa vuokrasuhteesi. Irtisanomisaika on yleensä sopimuskohtainen, mutta useimmiten se on 1kk mittainen. Tieto poismuutostasi kannattaa ilmoittaa myös taloyhtiölle.

Sähkösopimus. Tee sähkösopimus heti, jotta muuttoa ei tarvitse tehdä pimeään asuntoon. Muista myös irtisanoa vanhan kodin sähkösopimus. Mikäli olet ollut tai olet tuleva omakotitaloasuja, niin muista myös kaukolämpö, vesi- ja jätehuolto sopimukset.

Internet-sopimus. Koska tarvitset sitä kuitenkin heti, niin tilaa nykyisen sopimuksesi siirto tai solmi uusi ja sovi sen kytkentä ajoissa.

Vakuutukset. Vaikka vakuutusyhtiölle meneekin tieto muutostasi muuttoilmoituksen rekisteröinnin myötä, on kuitenkin hyvä ottaa sinne yhteyttä ja irtisanoa vanha sekä solmio uuteen kotiin soveltuva vakuutus. Muista myös tarkistaa itse muuttoa koskeva vakuutusturvasi.

Työnantaja. Ilmoita uusi osoitteesi myös työnantajalle, koska sinne tieto ei välttämättä automaattisesti mene. Sama pätee myös kouluihin ja esimerkiksi lehtitilauksiin.

Lapset. Mikäli perheeseen kuuluu pieniä lapsia, niin muista myös esimerkiksi neuvolaan ja varhaiskasvatukseen liittyvät asiat.

Kierrätä. Ennen pakkausoperaation aloittamista, olisi hyvä miettiä, että tarvitsetko kaikkea omistamaasi vielä seuraavassakin kodissa. Useimmiten tuhraa tavaraa kertyy kaappeihin, joten muutto on oivallinen hetki lahjoittaa, kierrättää tai myydä tavaroitaan. Muista että toisen roska on toisen aarre.

Muuttolaatikot. Muista hankkia riittävästi muuttolaatikoita ja pakkaustarvikkeita. Muovisia laatikoita voit vuokrata esimerkiksi muuttofirmoilta ja pahvilaatikoita voit käydä kyselemässä esimerkiksi kaupoista. Myös vanha kunnon jätesäkki on tärkeä kaveri muuttohommissa. Lue täältä meidän yhteistyökumppanista, Pirkanmaan Pikakuljetuksesta, ja sovi muuttopalvelusta yhteistyöhintaan heidän kanssaan. Pakkaa särkyvät esineet sanomalehtien/kuplamuovin avulla. Myös pyyhkeet toimivat hyvin esimerkiksi aterimien ja muiden keittiövälineiden pakkaamiseen. Vaatteet kuljetat uuteen kotiin helposti jätesäkeissä. Muovilaatikkoihin kannattaa laittaa kaikki painavat kuten kirjat ja keittiöistä kuivakaapin sisältö. Astioita ja muita särkyviä pakatessa kannattaa muistaa asetella ne tiiviisti laatikkoon, etteivät pääse heiluessa särkymään.

Siivoa. Varaa aikaa myös kodin siivoukseen tai osta muuttosiivous alan yritykseltä. Ja muista, että siivouspalvelun käytöstä voit hakea myös kotitalousvähennystä.

Muuton jälkeen. Jos olet tehnyt välittäjän kanssa osake-kaupan, niin hän on jo kauppahetkellä huolehtinut, että varainsiirtovero tulee maksettua ja hän myös tekee ilmoituksen kaupasta taloyhtiölle. Mikäli olet ostanut kiinteistön niin siihen liittyvä varainsiirtovero on maksettava 6kk kuluessa kaupanteosta. Muista myös hakea lainhuuto ostamallesi kiinteistölle. Usein saat apua omasta pankistasi näihin asioihin.