Santalahti - keskustan kainalossa

11.03.2019


Santalahden alueella on suuri merkitys Tampereen historiassa. Sillä alueella toimineet yritykset työllistivät reilut sata vuotta sitten valtavan määrän kaupunkilaisia. Yritysten, kuten Tulitikkutehtaan toiminnan lakattua tämä teollisuusalue on muuttanut muotoaan. Edessä olevalla ranta-alueella toimi aiemmin tukkilaiturit, mutta nykyisin tukkien sijasta siinä kelluttelee veneitä.

Santalahden puistoalue on jo nyt poikkeuksellinen nähtävyys Näsijärven edustalla, mutta tulevaisuudessa siitä tulee entistä houkuttelevampi.


blog

Nyt kun Santalahtea rakennetaan ja elävöitetään uudestaan tulee mieleen, että onko Santalahti jäänyt viime vuosina huomiotta siksi, että vanhat rakennukset, kuten upea Tikkutehdas on ollut graffititaiteen tyyssija tai koska vilkasliikenteinen Rantatie vilisee ohi? -Ehkä.

Mutta kun oikein pysähtyy miettimään, niin Santalahtihan on aivan loistavalla paikalla. Se sijoittuu kaupungissa täydellisen etäisyyden päähän kaikesta. Kauppahalliin on vain muutama kilometri ja matkan taittaa tulevaisuudessa vaikka raitiovaunulla. Kulttuurihistoriallinen Rajaportin sauna ja ravintola Pispalan Pulteri löytyvät harjun takaa sielukkaan Pispalan sydämestä.

Aktiiviselle asujalle Santalahti tarjoaa lenkkipolkujen lisäksi Elianderin uimarannan ja Elixian kuntokeskuksen. Uuden Santalahden myötä alueelle on myös suunniteltu koripallokenttä ja skeittiparkki. Perheet on otettu huomioon Tikkutehtaalle tulevalla päiväkodilla, eikä Tipotien terveysasemallekaan ole pitkä matka. Ja kaikki muut palvelut löytyvätkin Lielahdesta, johon hurauttaa myös näppärästä julkista liikennettä käyttäen tai vaikka suoraa reittiä pitkin pyörällä.

Nyt rakennettavat kohteet ovat poikkeuksellisia. Materiaalit, pohjaratkaisut ja arkkitehtuuriset muodot tekevät asunnoista juuri sellaisia, kuin niiden tänä päivänä odotetaankin olevan. Kukapa ei haluaisi asua Näsijärven edustalla, jossa maisema jatkuu silmän kantamattomiin…


blog

Jos huonoja puolia alkaa oikein kovasti miettimään, niin muutamia toki tulee mieleen. Ensimmäinen ajatus on, että kotityöt saattavat jäädä rästilistalle pidemmäksi aikaa, kun katseen ja ajatukset valtaavat hulppeat maisemat. Ohi kulkeva liikenne ja sen mukana julkinen liikennöintikin haittaa siksi, koska se saattaa johdattaa sinut useimmin kaupunkiin viettämään vapaa-aikaa. Satama-alue voi herättää venekuumeen ja lenkkitossutkin joutuvat todennäköisesti kovemmalle käytölle, kun ympäröivä luonto kutsuu niin voimakkaasti. No, muita huonoja puolia ei nyt tule mieleen.

Uusi Santalahti on omintakeinen kaupunginosa. Tästä puhutaan ja pitkään.


blog