Välittäjän kotona – blogisarjassa Glikin välittäjät kertovat itsestään, kiinteistönvälitysalasta ja siitä, millaista on työskennellä Glikillä. Ensimmäisenä vuorossa on Glikin markkinointijohtaja ja kiinteistönvälittäjä Leo Aalto.
Leo Aalto on 33 vuotias, syntynyt Helsingissä, mutta asunut Tampereella jo 28 vuotta.
- Olen aikoinani opiskellut kokiksi, mutta heti valmistumiseni jälkeen menin töihin paperitehtaaseen ja tein tuotannon puolella töitä.
Leo halusi päästä tehtaan tuotantopäälliköksi ja teki sen eteen määrätietoisesti töitä.
- Tarkoitukseni oli lähteä Venäjälle perustamaan tuotantolaitosta, mutta laman vuoksi nämä suunnitelmat menivät jäihin.
Leo teki jo melko nuorena sellaisia töitä, joista otti paljon stressiä. Hän päätti ettei tehdastyön kaltainen ura ollut häntä varten. Leo irtisanoutui, otti vuoden sapattivapaata, ja lähti ulkomaille. Reissussa ollessaan hän mietti mitä tekisi seuraavaksi.
- Silloin pidin kovasti matkustelusta ja vapauden tunteesta, mitä ei teollisuuspuolella oikein ollut, sillä siellä mennään kellokorttien mukaan.
Leo matkusti ympäri Eurooppaa, Aasiaa ja Yhdysvaltoja. Palattuaan takaisin koti-Suomeen hän opetteli omatoimisesti valokuvausta ja Photoshopin käyttöä.
- Minulla oli ajatuksena tehdä suunnittelijan töitä, se tuntui silloin hyvinkin omalta. Mutta ajan kuluessa hyväksyin sen tosiasian, että halusin tehdä työkseni jotakin muuta. Olin miettinyt jo noin kymmenen vuotta aikaisemmin kiinteistönvälittäjän työtä. Olin jonkun verran ostanut asuntoja, remontoinut sekä myynyt niitä.
Nykyään on aivan tavallista että esimerkiksi 25-vuotias tekee välitystyötä. Mutta jos palataan 10-15 vuotta taaksepäin, nuoria aikuisia ei alalla kovinkaan paljoa ollut.
- Meininki oli vähän se, että jos olit alle 30-vuotias, oli turha miettiä koko ammattia. Koin aiemmin olevani liian nuori kiinteistönvälittäjäksi. Mutta palatessani reissusta, olin itsevarmempi aloittamaan alalla. Kiinteistönvälittäjänä voi vaikuttaa omalla työllään omaan palkkaansa ja minulla oli myös mielikuva työn omaehtoisuudesta. Kun teet hyvää tulosta ja sinulla on halu tehdä töitä, sinulla on myös mahdollisuus pitää lomaa ja esimerkiksi matkustaminenkin on sitten mahdollista.
Leo aloitti kiinteistönvälittäjänä vuonna 2010 pankkisidonnaisessa välitysliikkeessä. Hän sai sieltä hyvän opin alalle ja Maarit Ritari, Glikin nykyinen toimitusjohtaja, oli Leon silloinen esimies.
- Ennen alalla oli tiukat säännöt siitä, missä asuntoa markkinoitiin. Sosiaalista mediaa ei oikein hyödynnetty markkinoinnissa.
Leo siirtyi parin vuoden jälkeen toiseen välitysliikkeeseen, joka tuntui edistyksellisemmältä kuin se missä Leon välitysura alkoi. Nuoren miehen innokkuudelle ja innovatiivisuudelle tuo uusi vasta perustettu välitysliike tarjosi mahdollisuuksia paljon enemmän.
- Uudessa työssä työskennellessäni Maarit soitti minulle ja kertoi miettineensä oman välitysliikkeen perustamista. Hän kysyi olisinko halukas lähtemään hänen kumppaniksi omaan yritykseen. Olin tästä erittäin kiinnostunut. Tähän aikaan kuitenkin yksityiset välitysliikkeet miellettiin toiminnaltaan kovin erilaiseksi verrattuna isoihin välitysfirmoihin. Ajattelin että saattaisi olla liian iso askel perustaa omaa yritystä. Glikin alkuaikoina emme heti uskaltaneet vuokrata omia toimitiloja vaan päätimme toimia alihankkijayrityksenä toisen välitysliikkeen alla.
Nopeasti ihmisten kiinnostus yritystä kohtaan kuitenkin kasvoi. Maarit ja Leo päättivät ottaa omat tilat ja he aloittivat kehittämään Glikin brändiä ilman toisen yrityksen taustatukea.
- Glikin tarina lähti niistä lähtökohdista, että halusimme parempaa markkinointia ja luoda vapautta työkulttuuriin. Kukaan ei päivystä milloin sinun pitäisi olla toimistolla tai kohteessa. Työntekijällä pitää itsellään olla harkinta siitä, minkälaisen kohteen ottaa ja miten sitä haluaa markkinoida.
Glik oli myös ensimmäisiä välitysliikkeitä, missä kiinnitettiin huomiota ammattivalokuvaukseen ja stailaukseen.
- Glikin alkuaikoina tämä ei ollut välitysliikkeissä vielä niin tavallista. Emme halunneet olla pelkästään vain välittäjiä vaan myös yritys, joka tekee laadukasta markkinointia. Näytimme tässä suuntaa ja olimme ensimmäisiä laatumielikuvaan panostavia välitysliikkeitä Tampereella.
Leo kaipasi kiinteistönvälitysalalla aloittaessaan vaihtelua, eikä työssä yksikään päivä ole samanlainen.
- Tämä ala on erittäin monipuolinen. Jos on intohimoinen kehittämään omaa ammattitaitoaan, niin välitysalalla ei sille ole rajoja. Voit melko loputtomiin kehittää ammattitaitoasi myyjänä. Kiinteistövälittäjän pitää esimerkiksi pysyä ajan tasalla lainsäädännöstä, sillä se muuttuu jatkuvasti.
Suuri motivaation lähde on myös itsensä kehittäminen ihmisenä. Välitystyössä Leo haluaa ennen kaikkea auttaa ihmisiä.
- Kun pitää mielessä, että tarkoitus on auttaa ihmisiä, niin asenne työhön on silloin oikeanlainen. Muuttaminen tai kodin myyminen on ihmisen elämässä yksiä suurimpia asioita, heti työpaikan vaihdon tai läheisen kuoleman jälkeen, josta yleensä aiheutuu vääjäämättä stressiä. Hyvä välittäjä on sellainen, joka poistaa ylimääräisen stressin asiakkaalta, tietää mitä tekee, vaikka vastaan tulisi kurjiakin asioita. Hyvän työmoraalin ja vastuunsa kantava välittäjä on paikallaan. Jos asiakas joutuu stressaamaan sekä kodin vaihdosta että välittäjän ammattitaidosta, niin sellainen välittäjä ei ole hyvä.
Parasta kiinteistönvälittäjän työssä on myös vapaus. Vaikka kiinteistönvälittäjät ovat töissä monet arki-illat ja myös viikonloppuina, niin kalenteri on kuitenkin aina välittäjän hallittavissa.
- Se on myös haaste, että sinä hallitset kalenteriasi eikä kalenteri hallitse sinua. Tämä koskee myös lomia, eli sinänsä meillä ei ole varsinaisia loma-aikoja. Lomaa pidetään kun itsestä tuntuu siltä. Pitää osata nauttia myös hiljaisista ajoista, eikä piiskata itseään jos töitä on jonakin aikana hiukan vähemmän kuin normaalisti.
Opettavaisin hetki Leolle oli siirtyä isosta välitysliikkeestä pois ja lähteä yrittäjäksi. Asiakkaat kannustivat ja kertoivat, että valitsevat nimenomaan Leon välittäjäksi.
- Opettavaisinta on ollut kaikenlaiset asiakaspalautteet, niin hyvät kuin huonotkin. Välittäjätkin ovat vain ihmisiä, joten tarvitsemme palautetta kehittyäksemme. Kun asiakas vuosien jälkeen ottaa uudestaan yhteyttä uuden asunnon myymisensä suhteen, silloin tietää että on tehnyt työnsä oikein.
© 2023 Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV