2021 alkuvuoden trendit asuntokaupassa


Tällä hetkellä erityisesti omakotitalot ja rivitalot kiinnostavat ostajia. Kiinnostus kodin vaihtamiseen oli jo viime vuoden keväällä ja kesällä vilkasta. Etuovi.comin tilastot kertovat, että sen käyttäjien määrä oli kyseisenä aikana ennätystasolla. Omakoti- ja rivitaloasumiseen suuntautuvaa kiinnostusta tukee todennäköisesti pandemiavuotta sävyttänyt väistämätön kotoilun kasvu.

Esimerkiksi kukkien, kasvien ja puutarha-alan liikevaihto kasvoi viime vuonna yli 8 %. Maalien myynti rautakaupoista kasvoi 14 %. Leivonta- ja ruoanlaittobuumista kertoo puolestaan se, että kaikenlaisten jauhojen myynti kasvoi voimakkaasti. Monet toimialat olivat kuitenkin vaikeuksissa. Siitä huolimatta lähes 56 % suomalaisista näkee koronapandemian vaikuttaneen positiivisesti esimerkiksi etätöiden, vapaa-ajan lisääntymisen, ruoanlaiton ja säästöjen muodossa.

Etätöiden sujuvuus ja lisääntynyt vapaa-aika ovat varmasti osaltaan lisänneet kiinnostusta omakotitaloihin myös hieman ydinkeskustojen ulkopuolella sekä haaveita omasta pihasta.

Tampere seuraa pääosin valtakunnallista kehitystä

Kysyntä omakoti- ja rivitalokodeille sekä isoille, 4-5 H+K, kerrostaloasunnoille olisi nyt kovempi kuin mitä myyntiin tulee. Vuoden alussa tarjontaa on ollut vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Tältä osin Tampereen tilanne noudattelee valtakunnallista trendiä. Tarjolla olevien kohteiden määrä on pienempi vuodentakaiseen verrattuna ja vaihtuvuus on nopeampaa. Rivitalokohteiden markkinointiaika on lähes puolet lyhyempi viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Jos harkitset omakoti- tai rivitalokohteen myymistä, nyt siihen on erittäin hyvä aika. Ostajalle tämä tarkoittaa sitä, että kyseisestä kategoriasta täydellisen kohteen löytyminen on hieman tavallista haasteellisempaa. Jos sellainen kuitenkin osuu kohdalle, suosittelemme tekemään nopeita päätöksiä. Tätä varten kannattaa lukaista myös kokoamamme ostajan tärkeimmät huomiot asuntonäytölle. Ostajan etuna on edelleen alhaisena jatkuva korkotilanne.

On kuitenkin hyvä huomioida, että pienemmissä kerrostaloasunnoissa tarjonnan ero aiempaan ei ole Tampereella aivan yhtä suuri kuin muissa asuntotyypeissä. Tältä osin trendi on jopa hieman päinvastainen kuin valtakunnallisesti, sillä pienempien kerrostaloasuntojen markkinointiaika on jonkin verran noussut viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Yhtenä tekijänä on mahdollisesti Tampereella meneillään oleva reipas kerrostalokohteiden uudistuotanto. Täällä tilanne näyttäisikin suosivan hieman ostajaa pienempien kerrostaloasuntojen osalta.

Harkitsetko kotisi myymistä? Ota yhteyttä!

Lähteet:

Etuoven asuntomarkkinakatsaus

Vähittäiskauppa koki ristiriitaisen kevään

Korona mullisti suomalaisten elämän

Rautakaupan myynti kasvoi

Jaa julkaisu

Näin valitset hyvän välittäjän

Haussa hyvä kiinteistönvälittäjä? Näin valitset sopivan.

Lue lisää
Asunnon myynti nopeasti ja tyylikkäästi Glikin tapaan

Näin se tehdään! Asunnon myynti nopeasti ja tyylikkäästi Glikin tapaan

Lue lisää
Sähköinen kiinteistökauppa

Näin toimii sähköinen kiinteistökauppa

Lue lisää

© 2023 Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV