Kun asuntokuume iskee, sitä tuskin saa hillittyä millään muulla kuin sillä itsellään, eli uudella kodilla. Kuumeen noustua korkeisiin lukemiin ympärilläsi näkyy pelkästään asioita, jotka potkivat vain yhteen suuntaan. On huonekalutarjouksia, piha-ja puutarhalehtiä ja toinen toistaan kauniimpia asuntoja tulee vastaan mihin ikinä katsotkin. Viimeistään mittaristo menee sekaisin, kun avaat kuvaputkesi ja istut vanhalle sohvallesi ja katsot yhden illan Suomen kauneimpia koteja, Remppa vai muutto ajatuksin ja lopuksi päädyt rakentamaan patioita Huvilan ja huussin tilalle.
Siitä hetkestä ei ole enää paluuta, joten tee päätös ja ryhdy hommiin. Kevät auringon paistaessa kaikki uudet ideat ovat hyviä ja tervetulleita.
Muista kuitenkin muutama juttu projektin edetessä:
Olet ensiasunnonostaja jos olet 18-39 vuotias, etkä ole aiemmin omistanut asunnosta yli 50%
Ensiasunnonostajana säästyt varainsiirtoveron maksulta, joka tällä hetkellä on asunto-osakkeen velattomasta hinnasta 2% ja kiinteistöstä 4%. Huomio! Vaikka et maksa varainsiirtoveroa kaupan yhteydessä, sinun täytyy kuitenkin tehdä siitä ilmoitus verotoimistoon. Välittäjän kautta tehdyissä kaupoissa on välittäjän velvollisuus tehdä ilmoitus.
Oman vakituisen asunnon saa tällä hetkellä myydä kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen jälkeen verovapaasti. Näin ollen mahdollisesta myyntivoitosta et joudu maksamaan veroa. Mutta mikäli myyt asunnon voitolla kahden vuoden sisällä, niin voitosta verotetaan tämän hetken mukaan 30% 30.000€ asti ja siitä ylimenevästä osasta maksetaan 34% veroa
Pankissa kannattaa käydä jo projektin alkuvaiheessa, jotta saat selville kuinka paljon pelimerkkejä on käytössä. Selvitä tarkasti myös itseäsi varten oma taloutesi tuloineen ja menoineen.
Omakotitalon hankinnan yhteydessä on hyvä harkita kuntotarkastuksen teettämistä. Sen sijaan asunto-osakkeen yhteydessä kuntoa arvioidaan yleisimmin kosteuskartoituksen avulla. Kuntotarkistus antaa myös uudelle omistajalle eväät tulevien vuosien kunnossapitoa varten.
Asunto-osakeyhtiössä taloyhtiö voi ottaa lainaa mm. suoritettaviin korjauksiin. Yhtiön ottamat lainat pääsääntöisesti jyvitetään yhtiön osakkaille. Yleisimmin jyvitysperusteena käytetään osake lukumäärää tai huoneiston neliö määrää. Tästä syystä asunto-osakkeen hintaa ilmoitettaessa näkyy velatonhinta ja myyntihinta.
Uudiskohteissa on useimmiten suuri velkaosuus ja pieni myyntihinta. Jos osakkeisiin kohdistuu osuus yhtiön lainoista, ostaja maksaa myyjälle myyntihinnan ja ottaa vastatakseen osuuden yhtiön lainoista.
Asuntojen myyntiesitteissä tulee usein vastaan sanat hoitovastike, rahoitusvastike ja yhtiövastike. Hoitovastikkeena yhtiön osakkaat maksavat yhtiön ylläpitoon kohdistuvia kuluja. Rahoitusvastikeella maksetaan osuutta yhtiön lainoista ja yhtiövastikkeella tarkoitetaan hoito- sekä rahoituvastikkeen tai vastikkeiden kokonaismäärää.
ps. Muistathan myös, että kiinteistönvälittäjä palvelee sinua sekä osto- että myyntiaikeissa. Molempiin toimiin on mahdollisuus tehdä toimeksianto alan ammattilaisen kanssa.
© 2023 Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV