Ajatus ensimmäisestä omasta kodista on kutkuttava ja aika jännittäväkin. Mitä kaikkea pitäisi tietää, jotta ensiasunnon osto sujuu hyvin ja tulisi tehneeksi hyvät kaupat? Välittäjää ei Suomessa käytetä asuntojen ostamiseen lähellekään yhtä paljon kuin myymiseen, mutta asiantuntijaa on mahdollista käyttää apuna myös asunnon etsimisessä ja kaupanteossa.
Millaisen asunnon tarvitset? Kun on intoa piukassa ja etsintä ollut ehkä jonkin aikaa käynnissä, saattavat käytännön asiat jäädä sivuun. On kuitenkin hyvä vetää henkeä ja miettiä, millaisia tarpeita itsellä on: omistatko auton, millaisia harrastuksia tai lemmikkejä sinulla on, kokkaatko paljon itse, käykö kavereita tai vanhempia pidemmän matkan takaa yökylässä, onko ajatuksena tehdä töitä kokonaan tai osittain kotona? Nämä kaikki vaikuttavat esimerkiksi säilytystilojen ja työ-, harraste- tai vierashuoneen tarpeeseen, mikä olisi paras lattiamateriaali, miten toimiva ja minkä kokoinen keittiö on ja niin edelleen.
Myös sijaintia ja kulkuyhteyksiä on hyvä tutkailla omien harrastusten ja töiden näkökulmasta. Jos unelmien asunto löytyy vähän kauempaa, jää punnittavaksesi, arvostatko asuntoa ja sen ympäristöä enemmän kuin pidempiä matkoja. Sijainti vaikuttaa myös asunnon arvon säilymiseen. Keskustassa ja sen läheisyydessä asunnon arvo säilyy varmimmin ja ajan saatossa todennäköisesti nouseekin.
Jos remonttipeukalosi ei ole ihan keskellä kämmentä, voi tyydyttävänkin kuntoisesta asunnosta loihtia upean lukaalin. Tärkeintä on, että itse talo ja sen rakenteet ovat kunnossa ja että taloyhtiössä on huolehdittu remonteista asianmukaisesti. Itse remontoimalla on myös hyvä mahdollisuus nostaa asunnon arvoa tulevaisuuden myyntiä silmällä pitäen. Yksityisen myyjän tai välittäjän velvollisuutena on toimittaa asuntoon ja taloyhtiöön liittyvät remonttilistaukset ja -suunnitelmat. Käy näytöllä aistit avoimena; katsele läpi niin asunto kuin yleiset tilat ja totea, onko kaikkialla raikas ilma. Pohjapiirros ei aina kerro kaikkea. Jos mielessäsi on jonkin seinän purku tai siirtäminen, voit koputella ja kuulostella, missä on levyseiniä ja missä kiviseiniä. Kiviseinä voi olla kantava rakenne, jolloin purkaminen saattaa olla kiellettyä tai vaatii palkkia.
Vaikka et olisikaan remonttireiskojen tai -ritvojen kruunaamatonta sukuhaaraa, kannattaa tiettyjä asioita katsella ostovaiheessa sormien läpi. Jos asunto sinulle toimiva ja taloyhtiö hyvässä kunnossa, mutta seinissä on mummokalsareiden värinen maali tai sirkustapetti suoraan kauhuelokuvasta, ovat nämä asiat kokonaiskuvaan nähden minimaalisia ongelmia ja korjattavissa pienellä vaivalla ja kustannuksella.
Kun unelmien asunto löytyy, älä aikaile tarjouksen kanssa. Etenkin jos arvelet, että joku muukin on kiinnostunut asunnosta. Pyydä siis lainalupaus pankilta etukäteen. Ensiasunnon ostajalle lainakatto on 95 % asunnon hinnasta. Jos siis asunto on 100 000 € arvoinen, sinulla tulee olla 5000 € omia säästöjä. Ensiasunnon ostajan ei myöskään tarvitse maksaa varainsiirtoveroa – muutamin ehdoin. Sen sijaan autopaikasta myös ensiasunnon ostaja maksaa varainsiirtoveron. Jos olet ostamassa asuntoa kumppanin kanssa ja myöhemmin elämässä on tulossa mahdollisesti muutto hintavampaan asuntoon, kannattaa harkita, jättäisikö toinen ensiasunnon osto-oikeuden vielä itselleen. Omistussuhde ensimmäisestä asunnosta olisi tällöin esimerkiksi 49 % ja 51 %.
Velaton myyntihinta tarkoittaa asunnon kokonaishintaa, joka sisältää myyjälle jäävän osuuden (myyntihinnan) lisäksi asunnon kontolla olevan yhtiölainaosuuden. Voit päättää, maksatko yhtiölainan osuuden asuntokauppojen yhteydessä vai lyhennätkö sitä kuukausittain pääomavastikkeen muodossa.
Kun olet tehnyt tarjouksen, saatat saada myyjältä vastatarjouksen, mikä tarkoittaa sitä, että hän ei ollut ihan tyytyväinen tarjoukseesi ja ehdottaa sinulle uutta hintaa. Jos vastatarjous on kaukana siitä, mitä haluat tai pystyt asunnosta maksaa, voit antaa oman vastatarjouksen. Jos näkemyksenne hinnasta eivät kuitenkaan ole kovin kaukana toisistaan ja sinulla on unelmien asunto hyppysissäsi, ei tässä vaiheessa kannata pyrkiä säästämään satasia.
Kaupat tehdään tavallisesti ostajan pankissa. Kaupantekotilaisuudessa laitetaan nimet kauppakirjoihin ja osakekirja jää pankille säilöön lainan vakuudeksi.
Sitten sisustamaan!
© 2023 Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV