Asuntokaupan verotus


Asuntokaupan verotukseen vaikuttaa hieman se, onko kyseessä asunto-osake vai kiinteistö. Myyjän veroihin taas vaikuttaa asunnossa asuttu aika, ja ostaja maksaa aina varainsiirtoveron, ellei kyseessä ole tietyt kriteerit täyttävä ensiasunnon hankinta. Ota tästä haltuun pääkohdat, jotka on hyvä tietää asuntokaupan verotuksesta.

1. Asunnon saa myydä verottomasti, jos sen on omistanut vähintään kaksi vuotta ja sinä tai perheenjäsenesi ovat asuneet asunnossa vähintään kaksi vuotta. Perheeksi lasketaan puoliso ja alaikäiset lapset.

2. Jos kyseessä on sijoitusasunto tai asunto, jossa omistaja ei ole asunut ja ollut kirjoilla yli kahta vuotta, maksetaan asunnon hinnasta luovutusvoitto. Myynnistä saatu voitto, eli osto- ja myyntihinnan erotus, verotetaan pääomatulona. Tällä hetkellä pääomatulon verotus on 30 % veroa 30 000 euroon asti ja 34 % sen ylittävältä osalta. Mahdollisen luovutustappion, eli myynnin alhaisemmalla hinnalla hankintahintaan nähden, saa vähentää verotuksessa. Asuntoon tehtyjen isompien perusparannusten kulut, joita ei ole voitu vähentää vuokratulojen verotuksessa, otetaan huomioon luovutusvoitossa tai -tappiossa.

Kiinteistön luovutusvoitto voidaan laskea kahdella tapaa. Joko niin, että lasketaan hankintamenon ja voiton hankkimisesta koituneiden menojen yhteismäärä, kuten välityspalkkio ja varainsiirtovero. Luovutusvoitto voidaan laskea myös vähentämällä myyntihinnasta hankintameno-olettama. Hankintameno-olettamaa voidaan käyttää hankintamenon sijaan, jos se on myyjälle edullisempi vaihtoehto. Alle 10 vuoden omistusajalta hankintameno-olettama on 20 % ja vähintään 10 vuoden ajalta 40 %.

3. Ostajan on maksettava varainsiirtovero. Asunto-osakkeessa vero on 2 % velattomasta hinnasta ja kiinteistössä 4 %. Varainsiirtoverossa otetaan huomioon myös yhtiölainan osuus, joten uudiskohteessa pienemmällä kauppahinnalla ei saa helpotusta varainsiirtoveroon. Vero maksetaan myös mahdollisesta autotalliosakkeesta.

Ensiasunnon ostaja välttyy varainsiirtoverolta, jos hän on 18-39-vuotias, asunnon omistusosuus on 50 % tai enemmän, hän ostaa asunnon vakituiseksi asunnokseen, eikä ole aiemmin omistanut yli 50 % asunnosta tai kiinteistöstä.

Jos asunto-osakkeen kaupanteossa on välittäjä, maksetaan varainsiirtovero tavallisesti heti kaupantekotilanteessa. Ilman välittäjää tapatuvassa kaupassa vero tulee maksaa itse kahden kuukauden sisällä kaupantekohetkestä. Kiinteistökaupassa varainsiirtovero maksetaan lainhuudon yhteydessä. Lainhuudatus tulee hakea puolen vuoden sisään kaupanteosta.

Tutustu myynnissä oleviin kohteisiimme!

Jaa julkaisu

Kiinteistökauppojen tärkeimmät vaiheet

Nämä ovat kiinteistökauppojen tärkeimmät vaiheet

Lue lisää
3 parasta vinkkiä ensiasunnon ostoon

3 parasta vinkkiä ensiasunnon ostoon

Lue lisää
Sähköinen kiinteistökauppa

Näin toimii sähköinen kiinteistökauppa

Lue lisää

© 2023 Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV