Edessä ensiasunnon myynti?

Ensiasunnon myyminen on varmasti yhtä jännittävää kuin sen ostaminenkin. Luopumiseen kuuluu myös haikeutta, vaikka luvassa olisi lisää neliöitä tai muuta mukavaa. Ensiasunnon myynti sujuu parhaiten ammattitaitoisen välittäjän kanssa. Jos prosessi ei ole ennestään tuttu, ota tästä muutamat pääpointit haltuun.

1. Hintapyynti kohdilleen

Asunnon arvoa kannattaa arvioida sekä tutustumalla alueen toteutuneisiin kauppahintoihin sekä kysymällä kokeneiden välittäjien arviota. Asunnon myyntiajan kannalta ja toisaalta hyvän tuoton saamiseksi hintapyynnin tulee olla kohdillaan. Liian korkea pyyntihinta suhteessa asunnon kokoon, kuntoon ja sijaintiin kasvattaa myyntiaikaa kohtuuttomasti, toisaalta taas alhaisella hinnalla saa myytyä nopeasti, mutta tuotto jää matalaksi.

2. Hyvät myyntimateriaalit ovat a ja o

Ammattimainen välitysliike huolehtii stailauksesta, laadukkaista valokuvista, kohde-esitteistä ja muusta markkinoinnista niin, että asunto herättää laajalti kiinnostusta ja tarjoajia on mahdollisimman paljon. Välitysliike hankkii myös tarvittavat asiapaperit, kuten isännöitsijäntodistuksen. Lue myös missä tapauksessa asuntoa kannattaa remontoida ja millainen on virtuaalistailaus.

3. Näyttö

Näyttöjä varten asunto on hyvä siivota huolella, tuulettaa hyvin, siirtää ylimääräiset esineet ja sälät pois sekä karsia mahdollisesti myös huonekaluja vähemmäksi. Lue lisää siitä, miten asunnon näyttöihin kannattaa valmistautua.

4. Tarjousvaihe

Välittäjä pitää sinut ajan tasalla asunnon herättämästä kiinnostuksesta ja saapuneista tarjouksista. Jos saat tarjouksen, joka on alhaisempi, kuin millä olet valmis myymään, voit tehdä välittäjän kautta vastatarjouksen haluamastasi hinnasta sekä ottaa kantaa ostotarjouksen muihin ehtoihin. Ammattitaitoinen välittäjä neuvoo sinua aina etujesi mukaisesti tällaisessa tilanteessa. Ostajan tekemässä tarjouksessa voi olla myös ehto esimerkiksi siitä, että ostaja saa oman asuntonsa myytyä ennen kuin tarjous astuu voimaan. Joskus ketjussa voi olla useampiakin ostajia ja myyjiä, vastaava tilanne saattaa olla itselläsikin. Hyväksytyn tarjouksen purkamisesta on tarjoukseen yleensä kirjattuna sopimussakko, esimerkiksi käsiraha. Se voi kuitenkin olla enintään 4 % asunnon hinnasta.

5. Kaupanteko

Kaupanteko on tapahtunut perinteisesti ostajan pankissa, jossa paikalla ovat ostaja, myyjä, väittäjä ja pankin edustaja. Digitaalinen asuntokauppa, DIAS, on kuitenkin helpottanut tätä vaihetta, jossa kumpikin osapuoli voi allekirjoittaa kauppakirjat itselleen sopivaan aikaan ja sopivassa paikassa. Lue lisää sähköisestä kaupankäynnistä. Tutustu myös asuntokauppojen verotukseen.

Jos olet myymässä asuntoasi, ota yhteyttä Glikin välittäjiin. Lue, miten asunnon myynti sujuu ketterästi kanssamme.