Mökkikuume. Kun katsoo viimeisen vuoden myyntilukuja, voi sanoa, että sellainen on Suomessa hyvinkin valloillaan. Vuonna 2020 mökkien myynti nousi edellisvuodesta 40 %. Ja mikäs sen hienompaa. On kuitenkin hyvä vetää muutaman hetki happea ja tutustua huolella taustoihin ennen kuin loikkaa hypeen mukaan.
Unelmien kesämökki löytyi, mutta matkaa sinne on 572 kilometriä. Tutustumishetkellä saattaa tuntua siltä, että helpostihan tuon hurauttaa aina tarvittaessa. Kun ensihuuma kuitenkin hälvenee, voi matkasta tulla taakka – ellet sitten ole himoautoilija. Joskus voi myös tulla jotakin pikaista hoidettavaa keskellä viikkoa esimerkiksi myrskyn vuoksi. Jos olet hankkimassa ympärivuotiseen asumiseen sopivaa mökkiä, on hyvä ottaa selvää siitäkin, että perille pääsee tarvittaessa helposti myös talvisaikaan.
Niin kuin kodinkin ostamisessa, rahoitus kannattaa huolehtia kuntoon hyvissä ajoin, jotta tarjous on mahdollista jättää sopivan mökin löytyessä. Mökin ostajalla tulisi myös olla omaa pääomaa, koska myönnetyt laina-ajat mökkilainoille ovat usein lyhyempiä kuin pääasialliselle asunnolle.
Lisäksi mökkiä ostaessa on hyvä ottaa huomioon juoksevat kulut, kuten lämmitysmaksut, kiinteistövero, mahdollinen tienhoito, jätehuoltomaksut ja lumien auraus. Jos mökki ei ole sähkö- tai vesijohtoverkossa ja kyseiset liitynnät halutaan, niistä koituvat kulut on hyvä selvittää etukäteen.
Mökistä tulisi tutkia huolellisesti ainakin perustukset, alapohja, sokkeli, katto, yläpohja, märkätilat ja tulisijat. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin mökki on sijoitettuna tontille. Esimerkiksi rinteessä on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten sulamisvedet käyttäytyvät maastossa.
Selonottovelvollisuus sitoo sekä ostajaa että myyjää. Tähän ei kuitenkaan ole olemassa yksiselitteistä ohjeistusta, vaan jokaisessa kaupassa sen sisältö ja laajuus katsotaan tapauskohtaisesti. Toimenpiteet määrittyvät esimerkiksi rakennuksen iän, kunnon sekä ostajalla olevan tietotason mukaan. Joka tapauksessa kohteessa tulee tehdä huolellinen silmämääräinen tarkastelu, ja lisäksi ostaja on velvollinen tutustumaan kauppaa koskeviin keskeisiin asiakirjoihin. Vaikka olisi into päästä viettämään mökkielämää mahdollisimman nopeasti, ei perehtymisestä ja kuntotarkastuksen teettämisestä kannata tinkiä kiireen vuoksi.
Tontin mukana kaupassa voi tulla esimerkiksi oikeus vesialueeseen. Toisaalta naapurilla saattaa olla oikeuksia, kuten kulkuoikeus, jotka tuovat rasitetta ostettavan mökin tontille. Nämä selviävät rasitustodistuksesta. Lisäksi lähistöllä asuvien tai mökkeilevien kanssa voi olla sopimuksia muista yhteisistä oikeuksista, kuten parkkialueesta, kaivosta tai venesäilytyksestä. Jos toiveissa on mökin laajentaminen tai lisärakentaminen, kannattaa rakennusoikeus selvittää ennen kaupan lukkoon lyömistä.
Kiinteistökauppaan liittyvien erilaisten tekijöiden vuoksi on hyvä ottaa avuksi asiantunteva välittäjä, joka auttaa vaihe vaiheelta. Tutustu myös ohjeisiimme sähköistä kiinteistökauppaa koskien. Jos mökkikaupat siintelevät mielessä, ota yhteyttä Glikin kokeneisiin välittäjiin ja kysy rohkeasti neuvoa.
Lähteet:
© 2023 Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV