Kevätsiivous – käytännönläheistä omaisuudenhoitoa
Kodin kunnosta huolehtiminen on tärkeä, mutta usein vähemmälle huomiolle jäävä osa omaisuuden vaalimista. Kevätsiivous on tähän oivallinen ajankohta ja toimintatapa.
Ei liene yllätys, että asunto säilyttää sitä paremmin arvonsa, mitä paremmassa kunnossa sitä pidetään. Moni vuosittain tehtäväksi suositeltu huoltotoimenpide tuppaa kuitenkin roikkumaan vuodesta toiseen. Sellaiset huolto- ja siivoustyöt, jotka eivät kuulu normaaliin viikkosiivoukseen, kannattaisi tehdä ainakin kerran vuodessa kevätsiivouksen yhteydessä. Aurinko paistaa ja valoa riittää pitkälle iltaan – pieni puuhastelu on suorastaan innostavaa! Seuraavassa seitsemän kovaa kevätsiivousvinkkiä à la Glik.
1. Kiidätä talvivaatteet ja -varusteet huollon ja pesun kautta varastoon
Vaatekaapit pysyvät raikkaampina ja löydät tarvitsemasi helpommin, kun kaapeissa on aina vain sesonkikohtaisia vaatteita ja varusteita. Imurin avulla litistettävät vakuumipussit ovat mainio tilansäästäjä säilytykseen.
2. Putsaa tai vaihda erilaiset suodattimet
Jos kodissasi on tuloilman suodattimia, ne kannattaa etenkin kaupunkialueella vaihtaa vähintään kerran vuodessa, mutta mielellään useamminkin. Samoin tulee huolehtia mahdollisen ilmalämpöpumpun puhtaanapidosta niin sisä- kuin ulkoyksikönkin osalta. Sisäyksikön suodattimen pudistusta suositellaan tehtäväksi parin viikon välein, joten sitä ei kannata jättää pelkän kevätsiivouksen varaan. Myös liesituuletin, pyykinpesukoneen nukkasihti ja astianpesukone kannattaa olisi syytä pitää putsauslistalla useamman kerran vuodessa.
3. Kirkasta ikkunat
Tiesitkö, että tilkka etikkaa ikkunanpesuvedessä antaa kirkkaammat lopputuloksen kuin pelkällä puhdistusaineella peseminen? Ja toisaalta, jos ikkunoiden pesu ei innosta, voit vedota Alvar Aallon näkemykseen, jonka mukaan valo tulee sisään kauniimmin likaisista ikkunoista.
4. Jynssää uuni
Jos lika on pinttynyt niin, ettei se lähde ensipyyhkimällä, kannattaa uuni lämmittää miedolle lämmölle (n. 50°C) ja jättää puhdistusaine vaikuttamaan noin tunniksi. Sen jälkeen lika lähtee helpommin irti esimerkiksi tiskiharjalla. Tämä toimii muun muassa mäntysuovalla, joka jättää myös raikkaan tuoksun. Noudata aina käyttämäsi puhdistusaineen ohjeistusta.
5. Siivoa keittiön kuiva-ainekaapit ja -laatikot
Tyhjennä kaapit ja/tai laatikot, puhdista hyllyt ja tutki löytyykö joukosta vanhentuneita tarvikkeita. Heitä vanhat pois ja järjestele kaappiin tulevat asiat niin, että eniten käytössä olevat tarvikkeet ovat etureunassa ja harvemmin käytetyt taaempana.
6. Vahaa tai öljyä puiset keittiötasot ja terassi
Puu halkeilee ja imee sisäänsä likaa, jos se pääsee kuivahtamaan liiaksi. Puisten tasojen säännöllinen pintakäsittely antaa niille roimasti lisää elinikää.
7. Pesaise matot
Jos olet innokas mattopyykkääjä ja sopiva paikka löytyy lähistöltä, se on myös mukavaa ajanvietettä kaverin kanssa. Mattojen pesu kannattaa ajoittaa myöhäiseen kevääseen tai kesään, jotta ne saa kuivatettua nopeammin. Lämpimällä kelillä on myös hauskempaa lotrailla vesialtailla.
Extravinkki!
Patjat, tyynyt ja täkit kannattaa tomutella ja tuulettaa mieluummin talvella rapsakalla pakkasilmalla, varsinkin jos olet taipuvainen siitepölyallergiaan.
Ja lopuksi, kaikkea ei tarvitse saada yhdessä päivässä, tai viikonlopussakaan, valmiiksi. Jaa hommia useammalle päivälle niin homma ei ala puuduttaa. Ja muista palkita itsesi – vaikkapa keväisellä piknikillä. Chin chin!