Vallitseeko korko- ja asuntomarkkinoilla nyt “uusi normaali” - vai sittenkin paluu normaaliin?


Asuntovelalliset saivat nauttia matalista koroista pitkälti yli kymmenen vuoden ajan. Matalien korkojen aikana velkamarkkinoille tulleet ovat saattaneet kokea pitkään jatkunen tilanteen normaaliksi, vaikka historiallisesti tarkasteltuna aika on ollut hyvin poikkeuksellinen. Mitä tämän hetken tilanne, kesällä 2023, tarkoittaa asunnonostajalle?

Vuonna 2009 korot painettiin alas finanssikriisin ja matalan inflaation seurauksena. Sitä edeltävinä vuosina Euribor-korot liikkuivat keskimäärin samalla tasolla kuin nyt, 2-5 prosentissa. Kovimmillaan korot nousivat 1990-luvulla jopa 20 %:iin.

Kun inflaatio lähti koronapandemian jälkeen vuonna 2022 nopeaan kasvuun, keskuspankit ovat nostaneet ohjauskorkoja sen hillitsemiseksi. Tilanne, jossa korkojen nostolla suitsitaan noussutta kustannustasoa, tarkoittaa kuluttajille samanaikaisesti sekä ostovoiman heikkenemistä että suurempia korkokuluja ennen kuin korkeammat korot alkavat purra inflaatioon.

Tilanteen tasoittumisesta viitteitä

Keskuspankit pyrkivät saamaan inflaation parin prosentin tuntumaan. Siihen on vielä matkaa ja ohjauskorkoihin odotetaan sen vuoksi vielä pieniä korotuksia. Euriboreihin noita nosto-odotuksia on jo jonkin verran ladattunakin, joten keskuspankkien koronnostot eivät vaikuta asuntovelallisten korkoihin välittöminä korotuksina. Joidenkin arvioiden mukaan korot voisivat lähteä laskemaan jo ensi vuoden aikana, kun nähdään, että nostot ovat varmasti lähteneet painamaan inflaatiota alas. Nollakorkoihin tuskin palataan, ainakaan kovin äkkiä, ja se onkin pidemmän historian valossa normaali tilanne. Vaikka lähes ilmaista lainaa ei olisikaan enää tarjolla, asunnon hankintaa tai arvokkaampaan vaihtamista pohtivien mieltä tilanteen tasoittuminen ja näkymä tasosta, jolle korko on mahdollisesti asettumassa, varmasti kuitenkin rauhoittaa.

Pankeilla on myös käytössään stressitesti, jossa haettua lainaa tarkastellaan tällä hetkellä 25 vuoden takaisinmaksuajalla ja kuuden prosentin korolla, kaksi prosenttia kokonaiskorkoasteen päälle. Yleisenä sääntönä pidetään sitä, ettei asumiskuluihin saisi mennä yli kolmasosaa nettotuloista. Kotitaloudet ovat selvinneet lainanhoidosta toistaiseksi hyvin, ja kun korkojen nousu näyttää hidastuvan, vältytään todennäköisesti suuremmilta hankaluuksilta tai dominoefekteiltä.

Ostajan markkinat

Yleisesti kohonneet kustannukset ovat luonnollisesti vaikuttaneet myös asuntokauppaan. Hidastunut kysyntä taas vaikuttaa asuntojen hintoihin, jotka selkeän nousuvuoden jälkeen lähtivät laskemaan vuoden 2023 alussa. Tämä tarkoittaa ostajan markkinoita ja kompensaatiota kohonneille korkokustannuksille. Tosin, hienoista nousua kauppamäärissä ja -hinnoissa oli jo nähtävissä huhtikuulta toukokuulle. Vuoden takaisia kauppamääriä ollaan Tampereella kuitenkin vielä perässä lähes 30 prosenttia. Kuten todettua, nyt on ostajalle hyvä hetki, kun tarjontaa on edelleen hyvin, mutta hinnat edullisemmat kuin viime vuosina. Hintojen lasku koskee sekä vanhoja asuntoja että uudiskohteita.

Mikäli kaipaat ammattitaitoista hinta-arviota ja sujuvaa myyntiprosessia asunnollesi - tai olet etsimässä unelmiesi kotia, ota meihin yhteyttä.



Lähteet ja lisätietoa:

Etuovi - Asuntomarkkinakatsaus

Yle - Asuntolainat testataan kuuden prosentin korolla

OP - Muistatko 90-luvun korot

Asuntojenhinnat.fi

Kiinteistönvälitysala - Asuntomarkkinakatsaus

Salkunrakentaja - Pienten asuntojen hinnat

Nordea - Ovatko korkeat korot ja inflaatio tulleet jäädäkseen

Euribor-rates

Jaa julkaisu

Pienen kodin sisustaminen

Pienen kodin sisustaminen on kuin kiehtova palapeli

Lue lisää
Tyyliä sisustukseen järkevällä budjetilla

Tyyliä sisustukseen järkevällä budjetilla

Lue lisää
Toimiva ja ajanmukainen lastenhuoneen sisustus

Näistä elementeistä syntyy toimiva ja ajanmukainen lastenhuoneen sisustus

Lue lisää

© 2023 Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV