Ota haltuun vuokralaisen velvollisuudet, ja vähän ekstraa


Vuokralaisen tärkein velvollisuus on vuokrasopimuksessa määritellyn vuokran maksu ajallaan. Mutta se ei suinkaan ole asunnon vuokraamisessa ainut huomioon otettava asia. Oleellista on myös pitää huolta asunnon kunnosta. Mitä se tarkoittaa, ja miksi sinun kannattaa hoitaa vuokraamaasi asuntoa esimerkillisesti?

Kävimme aiemmin läpi vuokranantajan näkökulmaa ja sitä, mihin vuorattavan asunnon omistajana on syytä varautua. Asiaa on hyvä tarkastella myös asunnon vuokraajan vinkkelistä, sillä molempien hoitaessa osuutensa hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy. Ota tästä haltuun vuokralaisen velvollisuudet.

Vuokra-asunnon kuluminen

Vuokralainen ei ole vastuussa asunnolle normaalikäytössä aiheutuvasta kulumisesta. Asumisen ja tilojen ylläpitämisen tapa vaikuttaa kuitenkin selkeästi siihen, kuinka nopeasti kulumista tapahtuu. Voit vuokralaisena vaikuttaa moniin asioihin. Tässä muutama esimerkki:

  • Mattojen käyttäminen ja kalusteiden alla tassut, jotka estävät lattiaa naarmuuntumasta.
  • Valokatkaisijoiden ja niiden ympärysten säännöllinen pyyhkiminen, jotta käsistä irtoava rasva ja lika eivät pinty pintoihin.
  • Lavuaarien ja wc-kulhon säännöllinen ja reipas puhdistaminen pinttymisen estämiseksi.
  • Kalkkitahrojen säännöllinen poisto vesikalusteista ja kaakeleista.
  • Sängynpäädyn käyttäminen.
  • Sohvan ja muiden raskaampien kalusteiden sijoittaminen vähän irralleen seinästä naarmujen ja kulumisen estämiseksi.
  • Vuokranantajan kanssa voi myös keskustella siitä, miten ja kuinka paljon seinille voi kiinnittää ruuveja ja koukkuja ripusteluja varten. Lähtökohtaisesti estettä ei ole, mutta asiasta on kohteliasta jutella, varsinkin ennen massiivisempia ripustuksia.

Vuokranantajalle tulee myös ilmoittaa mahdollisista vahingoista ja laitteiden rikkoutumisesta. Tahalliset tai huolimattomuudella aiheutetut vahingot vuokralaisen täytyy korvata.

Taloyhtiön järjestyssäännöt

Vuokralaisen tulee noudattaa taloyhtiön antamia järjestyssääntöjä, kuten hiljaiseksi määriteltyä aikaa. Tupakointi sisätiloissa on pääsääntöisesti kiellettyä; harva vuokranantajakaan haluaa hankalasti puhdistettavia haju- ja väripinttymiä hoidettavakseen. Osassa taloyhtiöistä myöskään parvekkeella tupakointi ei ole sallittua. Jätteet on lajiteltava taloyhtiöstä löytyvien kierrätysastioiden mukaisesti, eikä roskakatokseen saa jättää sinne kuulumattomia jätteitä, kuten isoja huonekaluja.

Vuokranantajalla on mahdollisuus irtisanoa sopimus, mikäli vuokralainen laiminlyö vuokrasopimuksessa sovittuja asioita tai taloyhtiön järjestyssääntöjä.

Miksi nähdä ylimääräistä vaivaa?

Vuokra-asunnon hakemisessa suositukset voivat ratkaista sen, kenelle omistaja päättää huoneiston vuokrata. Etenkin silloin, kun on hakemassa asuntoa kilpaillulta alueelta, voi edelliseltä vuokranantajalta saatu suositus nousta erittäin suureen arvoon. Siksi asunnon omistajaan kannattaa pitää yllä hyvää suhdetta, hoitaa vuokranmaksu ajallaan - ja keskustella hyvissä ajoin, mikäli vuokranmaksuun olisi tulossa viivästystä – sekä huolehtia siitä, että asunto pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Jaa julkaisu

Pienen kodin sisustaminen

Pienen kodin sisustaminen on kuin kiehtova palapeli

Lue lisää
Tyyliä sisustukseen järkevällä budjetilla

Tyyliä sisustukseen järkevällä budjetilla

Lue lisää
Toimiva ja ajanmukainen lastenhuoneen sisustus

Näistä elementeistä syntyy toimiva ja ajanmukainen lastenhuoneen sisustus

Lue lisää

© 2023 Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV