Pihatyöt syksyllä!


Vähintäänkin vaihtelevaksi voisi kutsua tätä mennyttä kesää ja sana vaihteleva sisältääkin monia merkityksiä. Jos nyt ajattelemme kuitenkin pelkästään kelien vaihtelevuutta, niin kotipuutarhurilla on riittänyt hommia tänä kasvukautena. Ensin kalsea toukokuu, sitten ennätyslämmin kesäkuu. Heinäkuussa taas sai kantaa ruukkuja tulvilta suojaan ja nyt taas elokuussa paistatellaan päivää. Monien kukkien kasvukaudetkin ovat muuttuneet, josta voi päätellä, että kasvit ovat olleet yhtä ymmällään tästä kesästä kuin me ihmisetkin.

Joka tapauksessa nyt syyskuun alun tienoilla on hyvä herätellä mieleen muutamia syksyhommia.

Loppukesään ja syksyyn kuuluu luonnollisesti sadonkorjuu (ja miks ei sadonkorjuu juhlatkin), eli omenat ja marjat ynnä muut oman pihan helmet talteen, niin iloa riittää niistä myös pimenevissä illoissa loppuvuonna.

Myös kuivuneet kukat joutavat jo pois ja kesäkukkapenkit on myös hyvä siistiä ja kääntää. Istuta myös jo ensi kevään kukkasipulit. Huom! jos koitit jotain uutta tuttavuutta tänä vuonna, kirjaa kokeilusi ylös – auttaa ensi kevään kukkahepulissa.

Nurmikon leikkuuta ei kannata vielä myöskään unohtaa. Pihaa kannattaa myös haravoida säännöllisesti, mutta osan lehdistä voi kuitenkin jättää nurmikolle ja silputa ne esimerkiksi nurmikonleikkuun yhteydessä.

Lehtien ja risujen kompostointiin on olemassa hyviä ja edullisia tapoja. Ja jos omaan pihaan ei mahdu tai haluta kompostoreita, niin alueella toimivasta jätehuoltoyrityksestä kannattaa kysyä vinkkejä, mihin puutarhajätteet saa viedä.

Loppusyksystä yksi ehdoton juttu on muistaa suojata etenkin nuoret puut ja pensaat puutarhassa vierailevilta "tähdiltä”. Lisäksi suojaa kaipaa arat kasvit sekä havut. Havut onkin helpompi peitellä jo syksyllä, niin ovat sitten valmiita ottamaan ankaran kevätauringon vastaan, kun sen aika koittaa. Perennoista ei kannata siivota kukkineita varsia pois, vaan jättää ne suojelemaan kasveja talven ajaksi.

Viimeiseksi, anna puutarhallesi syyslannoitteet ja toivota sille hyvää talvea – keväällä taas tavataan!

Lähde: K-rauta.fi

Blogisarja: Kylppäreitä ja wc-tiloja vol. 1

Blogisarja: Kylppäreitä ja wc-tiloja vol. 1

Lue lisää
Blogisarja: Kylppäreitä ja wc-tiloja vol. 2

Blogisarja: Kylppäreitä ja wc-tiloja vol. 2

Lue lisää
Tyyliä sisustukseen järkevällä budjetilla

Tyyliä sisustukseen järkevällä budjetilla

Lue lisää

© 2023 Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV