Talon ostaminen kiikarissa? Nämä ovat kiinteistökauppojen tärkeimmät vaiheet.
Talon ostamiseen liittyy muutamia eroavaisuuksia asunto-osakekauppoihin verrattuna. Jos kiinteistökauppa on kiikarissa, kannattaa asiaan perehtyä etukäteen. Kun unelmien talo osuu kohdalle, olet perillä omista oikeuksistasi ja vastuistasi.
Mistä liikkeelle? Kun kiinnostava kohde on löytynyt, on sanomattakin selvää, että kaikki tontilla sijaitsevat rakennukset tulee tarkastaa huolellisesti. Tämä tapahtuu parhaiten yksityisnäytöllä. Kokonaiskuvan saamiseksi kannattaa ensimmäisenä pyytää listausta kiinteistön korjauksista ja huolloista. Jos sellaista ei löydy kirjallisena, kirjaa asiat itsellesi ylös keskustelusta myyjän tai kiinteistönvälittäjän kanssa.
Talon ostamisen lisäksi kauppa koskee myös maa-aluetta, jolla se sijaitsee. Selvitä tutustumiskäynnin yhteydessä tontin rajat. Jos rajan sijainnissa on epäselvyyksiä, myyjän on syytä hakea rajankäyntiselvitys Maanmittauslaitokselta. Huomioi myös, miten kiinteistöt sijaitsevat tontilla sen pinnamuotojen suhteen ja millainen maaperä on. Tarkista lisäksi, onko tontilla olemassa rakennusoikeutta.
Tutki kiinteistö huolella
Sisäilman laatu on yksi oleellisimmista tekijöistä omakotitaloa hankkivalle. On tärkeää tutkia rakennuksen ylä- ja alapohjat, ullakko ja kellari sekä todeta seinärakenteet mahdollisten vaurioiden varalta. Ilman raikkaus tai tunkkaisuus voi kertoa heti kättelyssä, onko kaikki kunnossa. Jälkimmäinen ei kuitenkaan välttämättä viittaa kosteusvaurioon, vaan voi olla myös virheellisesti säädetyn tai kokonaan puuttuvan ilmanvaihdon ongelma. Selvitä myös talon lämmitystapa sekä miten vesi- ja jätevesihuolto on järjestetty.
Jos et ole rakennusalan ammattilainen eikä sellaista lähipiiristäkään löydy, on järkevää teettää kuntotarkastus. Se antaa kuvan kiinteistön tilanteesta ja tarvittavista korjauksista. On tärkeää huomata, ettei sellaisista asioista voi valittaa jälkikäteen, jotka on mahdollista huomata normaalissa tarkastuksessa, mutta jätetty osoittamatta myyjälle.
Todistukset
Seuraavaksi tulee tutustua mahdollisimman tuoreisiin lainhuuto- ja rasitustodistuksiin. Lainhuutotodistuksesta selviää kiinteistön laillinen omistaja sekä aikaisemmat omistajat. Rasitustodistuksesta puolestaan käyvät ilmi erilaiset rasitteet, joita on sovittu kiinteistön käyttämisestä tiettyä tarkoitusta varten tai joihin sillä on oikeuksia, kuten tie- tai rantaoikeudet.
Ammattitaitoiset välittäjämme huolehtivat aina, että ostaja saa kaikki kiinteistökauppaan liittyvät asiakirjat. Jos sinulla herää kysyttävää talon ostamiseen liittyen tai tarvitset välittäjää avuksi unelmien kodin etsimiseen, ota yhteyttä välittäjiimme.
Lue myös aiemmasta kirjoituksestamme, miten mökin hankintaan kannattaa varautua.
Lähteet
Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Maanmittauslaitos