Tarjouskauppa – top 3 eniten kysyttyä
Asuntojen tarjouskauppaa on Suomessa tehty jo vuodesta 2012. Tarjouskauppa on siis tullut jäädäkseen ja se sopii monenlaisiin kohteisiin. Nämä kolme asiaa askarruttavat tarjouskaupassa meidän asiakkaitamme eniten.
1) Onko se reilua?
Normaalissa kaupassa määritellään hinta, josta lähdetään useimmiten tinkimään. Tarjouskaupassa lähtöhinta on noin 20 % alhaisempi ja lopullisen hinnan määrittää kysyntä. Tarjouskauppa on läpinäkyvää, sillä kaikki tarjoukset tulevat kauppaa seuraavien nähtäväksi. Tarjousten myötä hinnaksi muodostuu asunnon realistinen markkinahinta. Näin kummankaan osapuolen ei tarvitse arvailla osuiko saatu tai maksettu hinta oikeaan. Kummassakaan kauppatavassa, ns. perinteisessä tai tarjouskaupassa, myyjällä ei ole velvollisuutta myydä korkeimman tarjouksen tehneelle.
2) Miten ostaja hyötyy tarjouskaupasta?
Ostaja hyötyy tarjouskaupassa siten, että asuntoa ei myydä näytöltä tai joissain tapauksissa jopa ennen yhtäkään näyttöä vaan kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua tarjousten tekoon. Asunnosta tulevat tarjoukset näkyvät kohteen nettisivulla reaaliajassa. Koska tarjousten tekeminen on avointa ja mahdollista kaikille kohdetta seuraaville, ei vastatarjousten tekeminen suoraan yksittäiselle ostajaehdokkaalle kuulu tarjouskauppaan.
3) Millaiset kohteet sopivat parhaiten tarjouskauppaan?
Tarjouskauppaa voidaan tehdä monen tyyppisistä kohteista, mutta kokemuksemme mukaan se soveltuu erityisen hyvin tilanteeseen, jossa kysyntää on paljon ja tarjontaa vähän. Tämä ei kuitenkaan ole mustavalkoista; joskus tilanteessa, jossa kilpailua on paljon, voi alle markkinahinnan asetetulla lähtöhinnalla päästä erottumaan joukosta hyvin.
Marginaalisempiin kohteisiin, kuten maatiloihin, miljoonakohteisiin tai haja-asutusalueille välittäjämme eivät tarjouskauppaa välttämättä suosittele, mutta oikealla hinnoittelulla se voi toimia melkeinpä millaisessa kohteessa tahansa. Tarjouskauppa luo tervettä kilpailua ja houkuttelevan lähtöhinnan ansiosta kohteeseen saadaan useampia kiinnostuneita ostajaehdokkaita.
Pyydä tarjouskaupan ja hinnoittelun avuksi Glikin kokenutta ammattilaista.
Ota rohkeasti yhteyttä!
Glik Tarjouskauppa
Tarjouskauppa on kauppatapa, jossa tarjoukset tehdään lähtöhinnasta ylöspäin. Näin asuntosi hinnaksi muodostuu sen todellinen markkinahinta. Myyjän ei tarvitse arvailla, olisiko asunnosta saanut enemmän eikä ostajan, tuliko tarjottua liikaa tai liian vähän.
- Aluksi välittäjä arvioi asunnon toteutuvan kauppahinnan, jonka jälkeen yhdessä myyjän kanssa sovitaan tavoitehinta. Sen jälkeen päätetään lähtöhinta, joka tulee näkymään asunnon markkinoinnissa ja josta ostajat voivat tehdä tarjouksia ylöspäin. Lähtöhinnan on oltava houkutteleva, mutta asiallinen.
- Myynnin alkaessa kiinnostuneet ostajaehdokkaat voivat ilmoittautua kohteen seuraajiksi. Näin he saavat automaattisesti tiedon sähköpostiinsa aina, kun kohteeseen tulee uusia tarjouksia. Kohteen Tarjouskauppa-sivulta on nähtävissä kuinka monta seuraajaa kohteella on.
- Ostajaehdokkaat tekevät tarjouskauppa-kohteista kirjallisia tarjouksia lähtöhinnasta ylöspäin. Tarjous voi olla myös ehdollinen, jolloin tarjous astuu voimaan vasta ehdon täytyttyä. Tarjousten on oltava voimassa vähintään 48 tuntia, jotta muut ostajaehdokkaat ehtivät halutessaan tehdä oman tarjouksensa. Tarjoukset ovat aina sitovia.
- Välittäjä ottaa tarjoukset vastaan ja varmistaa, että niihin kirjataan kaikki keskeiset ehdot. Välittäjä esittelee myyjälle viipymättä ostajaehdokkaiden tekemät kirjalliset tarjoukset.
- Ostajaehdokkaiden tekemät tarjoukset ovat kaikkien nähtävillä verkossa. Näin kaikilla on mahdollisuus tehdä tämän tiedon perusteella uusi tarjous. Tarjouksen tehneet ja kohteen seuraajat saavat tiedon automaattisesti aina, kun kohteeseen tulee uusi tarjous.
- Myyjä voi hyväksyä tarjouksen aikaisintaan sen oltua voimassa 44 tuntia. Tarjouskaupassa myyjä ei voi tehdä vastatarjousta, vaan ainoastaan joko hyväksyä tarjouksen tai hylätä sen ja odottaa muita tarjouksia. Hylätyt tarjoukset näkyvät asunnon Tarjouskauppa-sivulla.
- Myyjän hyväksyessä tarjouksen, asunnon myyntiä seuranneet sekä tarjouksia tehneet saavat tiedon hyväksytystä tarjouksesta.
Jaa julkaisu