Näyttää vahvasti siltä, että laajempi etätyöskentely ei jää vain koronan aikaiseksi muutokseksi. Vaikka "etäilyn" jälkeen toimistoille varmasti ilomielin palataankin, on monissa yrityksissä puhuttu jo hybridimallista, jossa töitä tehdään aiempaa joustavammin kodin ja toimiston välillä. Tämä näkyy jo siinä, että osa yrityksistä vaihtaa kompaktimpiin toimistotiloihin, kun koko henkilöstö ei ole jatkossa yhtä aikaa paikalla.
Tilanne asettaakin kotona olevalle työpisteelle enemmän vaatimuksia kuin jos etäpäiviä tehtäisiin vain silloin tällöin satunnaisesti. Jos et ole vielä hionut kodin työpistettä timanttiseksi, se kannattaa tehdä viimeistään nyt. Hyvä työpiste vaikuttaa paitsi motivaatioon ja viihtyvyyteen myös tuki- ja liikuntaelimistön terveyteen. Tässä muutama vinkki tyylikkään ja toimivan kotikonttorin luomiseen.
Jos muut perheen jäsenet työskentelevät, käyvät koulua tai viettävät muuten aikaa samoissa tiloissa kuin missä työskentelet, olisi tärkeää löytää keinot saada työskentelyrauhaa. Samalla tavoin kuin vilkkaassa avokonttorissa, häly ja keskeytykset häiritsevät keskittymistä. Jos eri tiloissa työskentely ei onnistu, voisiko vaikkapa sisustukseen sopivasta sermistä ja vastamelukuulokkeista löytyä helpotusta?
Työpisteelle voi löytyä yllättävä paikka hukkaneliöistä esimerkiksi portaiden alta tai syvennyksestä. Myös erilaiset kaappeihin upotettavat ratkaisut ja klaffipöydät tai -kaapit voivat auttaa työpisteen räätälöinnissä. Kaappiratkaisuissa on myös se hyvä puoli, että työt saa päivän työrupeaman jälkeen piilotettua ovien taakse.
Valitsemalla muuhun sisustukseen sopivia värejä, on työpiste mahdollista upottaa visuaalisesti osaksi kotia. Myös kodinomaiset ratkaisut, kuten aidot puumateriaalit ja tyylikäs verhoilu toimivat visuaalisesti paremmin kuin perinteiset toimistokalusteet. Mielikuva perinteisestä toimistosta on hieman askeettinen, eikä välttämättä kovin esteettinen. Tässäkin kannattaa ajatella uudella tavalla; höystä työpistettä tai -huonetta pehmeällä matolla, tyynyillä ja inspiroivilla kuoseilla. Jos erilliselle työpöydälle ei ole tilaa, työskennellä voi hyvin myös ruokapöydän ääressä, kunhan muistat tsekata ergonomiaan liittyvät asiat.
On tärkeää, että valaistus sekä pöydän ja tuolin säädöt ovat kohdillaan. Sähköpöytä tuo vaihtelevuutta seisoma- ja istuma-asennon välille. Saat pöydän juuri sille korkeudelle kuin pituuteesi parhaiten sopii niin istuessa kuin seisoessakin. Tuolissa tulisi pystyä istumaan tukevasti siten, että jalat yltävät kunnolla maahan. Jos istuimen mittasuhteet ovat pielessä, voi takareisiin ja selkään kohdistua ylimääräistä painetta ja kiristystä. Jos olet lyhyt ja sopivaa tuolia on hankala löytää, kannattaa pöydän alle hankkia tai nikkaroida pieni koroke. Kiinnitä huomiota myös riittävään valaistukseen. Työpistettä ei kuitenkaan ole suositeltavaa sijoittaa ikkunan eteen niin, että sieltä tulee valoa suoraan kasvoille. Tämä rasittaa silmiä. Sijoita myös valaisimet siten, etteivät ne luo häiritseviä heijastuksia ruudulle. Missään ei kuitenkaan ole määritelty, että työpiste tulisi valaista tietynlaisella valaisimella – valitse tyyliisi sopiva katto-, lattia- tai pöytävalaisin. Tärkeintä on, että valaistus on tarpeeksi tehokas, mutta ei häikäise.
Tuo luonto sisälle. Metsässä kulkemisella on tunnetusti rauhoittava vaikutus. Luonnon hyvää tekevää vaikutusta voi tuoda sisätiloihin kasveilla ja kukilla, valokuvatapeteilla ja maalaamalla pintoja esimerkiksi metsänvihreäksi.
Etsitkö etätyöskentelyyn sopivaa kotia? Ota yhteyttä!
Ps. Postaa kuva omasta etätyöpisteestäsi tai työhuoneesta tunnisteella #etätyöbest ja tägää @gliklkv. Repostailemme innovatiivisia ratkaisuja kaikkien iloksi Instagram-storyissa.
© 2023 Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV