Muuttajan muistilista sähkösopimuksesta siivoukseen
Muuttaminen nostaa pintaan monenlaisia tunteita, vaikka edessä olisikin toivottu ja odotettu muutos. Joistakin asioista täytyy luopua ja vastaan tulee myös uuden opettelemista, ehkä yllätyksiäkin. Elämä menee monella tapaa uuteen järjestykseen. Usein muutto tapahtuu keskellä kiireisen arjen tohinaa, joten hyvä muistilista auttaa tiukassa paikassa. Kokosimme muuttoon liittyvät pääkohdat avuksesi niin innostuksen kuin epäröinninkin hetkiin.
Tee muuttoilmoitus
Lakisääteisen muuttoilmoituksen voit laatia enintään kuukautta ennen muuttoa ja viimeistään viikon muuton jälkeen. Se on kuitenkin hyvä tehdä ajoissa, jotta postisi löytää heti perille oikeaan osoitteeseen. Muuttoilmoituksen voi tehdä näppärästi postin sivuilla, josta tieto menee myös maistraatille ja tätä kautta viranomaisille, pankeille ja vakuutusyhtiöille.
Työnantajalle uusi osoite kannattaa kertoa omatoimisesti, koska sinne tieto ei välttämättä automaattisesti mene. Sama pätee myös esimerkiksi kouluihin ja lehtitilauksiin. Mikäli perheessä on pieniä lapsia, muista myös neuvolaan ja varhaiskasvatukseen liittyvät asiat.
Irtisano vuokrasopimus
Jos olet muuttamassa vuokra-asunnosta, muista irtisanoa vuokrasuhteesi. Irtisanomisaika on yleensä sopimuskohtainen, mutta useimmiten se on kuukauden mittainen. Tieto muutosta kannattaa ilmoittaa myös taloyhtiölle.
Sähkösopimus
Sähkösopimus kannattaa tehdä heti, jotta muuttoa ei tarvitse tehdä pimeään asuntoon. Muista myös irtisanoa vanhan kodin sähkösopimus. Mikäli olet ollut tai olet tuleva omakotitaloasuja, muista myös kaukolämpö, vesi- ja jätehuolto sopimukset.
Internet-palvelusopimus
Tutki uuteen kotiin saatavilla olevat vaihtoehdot ja valitse itsellesi sopivin. Kaupunkialueilla monissa taloyhtiöissä on tarjolla nopea kuituyhteys. Joissakin tapauksissa nettiliittymä voi kuulua osaksi vuokrasopimusta.
Vakuutukset
Vaikka vakuutusyhtiölle meneekin tieto muutostasi muuttoilmoituksen rekisteröinnin myötä, muista irtisanoa vanha sopimuksesi ja solmi uuteen kotiin soveltuva kotivakuutus. Muista myös tarkistaa muuttoa koskeva vakuutusturvasi.
Kierrätä
Ennen pakkausoperaation aloittamista on hyvä hetki miettiä, mitä kaikkea tarvitset uudessa kodissa. Usein kaappeihin kertyy tuhraa tavaraa, joten muutto on oivallinen tehdä irtaimiston inventaario. Se, mikä ei lähde omaan matkaan tai ole selvästi rikkinäistä tai muuten käyttökelvotonta, kannattaa lahjoittaa, kierrättää tai myydä eteenpäin. Toisen roska on toisen aarre.
Muuttolaatikot
Muista hankkia riittävästi muuttolaatikoita ja pakkaustarvikkeita. Muovisia laatikoita voit vuokrata muuttofirmoilta ja pahvilaatikoita saa useilta kodin tarvikkeita myyviltä liikkeiltä uutena tai käytettyjä voi käydä kysymässä myös ruokakaupoista. Myös vanha kunnon jätesäkki on hyvä kaveri muuttohommissa.
Kääräise särkyvät esineet sanomalehteen tai kuplamuoviin. Myös pyyhkeet toimivat hyvinä iskunvaimentimina aterimien ja muiden keittiövälineiden pakkaamisessa. Vaatteet kulkevat uuteen kotiin helposti jätesäkeissä. Muovilaatikkoihin kannattaa laittaa kaikki painavat asiat, kuten kirjat ja keittiön kuivakaapin sisältö. Astiat ja muut särkyvät kannattaa asetella laatikkoon tiiviisti, etteivät ne pääse särkymään heilumisen takia.
Siivous
Varaa aikaa myös kodin siivoukseen tai osta palvelu muuttosiivous alan yritykseltä. Siivouspalvelun käytöstä voit hakea kotitalousvähennystä.
Muuton jälkeen
Jos olet tehnyt välittäjän kanssa osake-kaupan, hän on jo kauppahetkellä huolehtinut, että varainsiirtovero tulee maksettua ja hän tekee kaupasta ilmoituksen taloyhtiölle. Mikäli olet ostanut kiinteistön, on siihen liittyvä varainsiirtovero maksettava 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta. Muista myös hakea lainhuuto ostamallesi kiinteistölle. Saat tähän apua omasta pankistasi.